یک شب آتشی در نیستان می افتد و مانند اشکی که از اعماق وجود خاکستر شده آدمی متبلور می شود، می سوزد.
می گوییم آتش می سوزد و نمی گوییم که می سوزاند.
آری شهرام ناظری با صدای آتش گونه خود با نوای سه تار و دف به همراه کلمات و گفتار حضرت مولانا در نیستان وجود ما می سوزد.
و این راز ماندگاری اوست که در گفتگوی نی و آتش بر ملا می گردد.
گفتگوی نی و آتش در تصنیف آتشی در نیستان مولانا
شعله آتش، سرگرم کار خود می شود و هر نی به مانند شمع مزار خود می گردد.
نی به آتش می گوید: که این آشوب چیست؟ و تو چه لذتی می بری از این سوختن؟
و آتش می گوید: من بی سبب نیافروخته ام. من ادعاهای بی معنای تو را سوخته ام.
آن زمانی که به خود می بالیدی که نی هستی با صدها نماد، درست همان زمان در بند منیت خود دچار شده بودی.
آن قدر که هیچ درد و دغدغه دیگری نداشتی. و اگر در ذات خود نتوانی درد ها را درک کنی ارزشی وجود ندارد.
و در واقع بی دردی خود دردی بسیار بزرگ است و در انتها آتش می گوید که علاج بی دردی، آتش است.
برای انسانی کامل بودن باید درد داشت و دردها را فهمید، باید دغدغه داشت و از منیت خود برون شد. شهرام ناظری آتشی است در نیستان انسانهای بی دغدغه تا با صدای گرم او و نوای مرتعش کننده دف، روح های خود را پالایش نمایند و همانند ققنوس از دل آتش یکبار دیگر متبلور گردند. او فقط می سوزد و هیچگاه نمی سوزاند. این راز صدای شهرام ناظری است.
شهرام ناظری متولد ۲۹ بهمن ماه ۱۳۲۸ در خانواده ای کرد زبان و آشنا با شعر و موسیقی متولد گردید. او با ۷۱ سال سن به عنوان یک خواننده، موسیقی دان و آهنگساز موسیقی اصیل ایرانی، با بهره بردن از شعرهای مولانا در آثار خود بیش از ۴۰ آلبوم موسیقی منتشر نموده است و با صدای بسیار دلنشین و سوزان خود جاودانگی اثر خود را تثبیت نموده است.
آتشی در نیستان
آتشی در نیستان نام آلبومی است که بر پایه هم نوازی سه تار در سال ۱۳۶۷ با صدای شهرام ناظری و سرپرستی و آهنگسازی جلال ذوالفنون اجرا شده است. برخورداری از ریتم صحیح، متنی قوی و لحنی سوزان در این آلبوم، باعث شده تا آتشی در نیستان اثری بیبدیل باشد. آتشی در نیستان یکی از ماندگارترین آثار شهرام ناظری است.این آلبوم یکی از بهترین نمونهها در دستگاه شور و آواز ابوعطا است.
اجراهای بین المللی و افتخارات و جوائز شهرام ناظری
شهرام ناظری در سراسر جهان کنسرت های خود را اجرا نموده است و در فستیوالها و جشنواره های معتبر بسیاری همانند جشنواره آوینیو، سالن تئاتر موسیقی اکس – آن – پروانس و ده ها جشنواره دیگر شرکت نموده است.
در ذیل به بخشی از افتخارات و جوائز بی شمار شهرام ناظری اشاره می گردد:
- دریافت نشان (لژیون دونور) از سوی دولت فرانسه در سال ۲۰۰۷
- دریافت نشان (شوالیه ادب و هنر) از سوی دولت فرانسه درسال ۲۰۰۷ که این نشان بالاترین نشان فرهنگی فرانسهاست و پاسداشتی است از طرف دولت فرانسه به هنرمندانی که تلاش ویژهای در جهت اعتلای فرهنگ و هنر دارند.
- دریافت جایزه (بهترین موسیقی عرفانی جهان) در جشنواره فاسمراکش در سال ۱۹۹۷ (وی پس از دریافت این جایزه، از سوی مطبوعات آمریکا لقب پاواروتی ایران را نیز دریافت کرد.
- دریافت عنوان هنرمند برتر آسیا از طرف مجمع آسیاسوسایتی در سال ۲۰۰۷ که در این مراسم بان کیمون دبیرکل سازمان ملل متحد تقدیر ویژهای از شهرام ناظری به عمل آورد.
- دریافت نشان طلایی سماع بارگاه مولانا از دست (اسین چلبی ) نواده مولانا در سال ۱۳۸۶ در شهر قونیه ترکیه و انتخاب به عنوان رئیس افتخاری مرکز مولانا پژوهی دانشگاه سلجوق در ایران.
- دریافت کلید طلایی شهر خوی و مقبره شمس در جشنواره بینالمللی شمس تبریزی در آبان ۱۳۸۶.
- دریافت لوح سپاس از شهرداری شهرایرواین کالیفرنیا به پاس قدردانی از تلاشهای شهرام ناظری در ترویج پیام معنوی صلح در قالب موسیقی و شعرهای مولوی.
- دریافت تقدیرنامه از سوی دانشگاه هاروارد به دلیل نقش مؤثر شهرام ناظری در معرفی مولوی به دنیای غرب و نوآوری در موسیقی ایرانی و جذب مخاطبان غربی.
- دریافت تقدیرنامه از نماینده مجلس کشورکانادا برای برای استعداد افسانهای در موسیقی و نبوغ هنری.
- دریافت تقدیرنامه از سوی دانشگاه آکسفورد انگلستان برای پاسداشت چهل سال تلاش شهرام ناظری برای بالندگی شعر و موسیقی ایرانی
- دریافت جایزه (اسطوره زنده) از دانشگاه یوسیاِلاِی
آری شهرام ناظری اسطوره زنده ای است که به مانند آتشی در نیستان وجود ما که
درد بی دردی را علاجی است بی انتها.
او تنها می سوزد و می سوزد.